Do záchrany vrbovskej zvonice sa zapojila celá obec

01.12.2010 Kežmarok

Nadácia VÚB v rámci programu Poklady môjho srdca umožňuje verejnosti hlasovaním pomôcť záchrane jednej pamiatky. V minulom roku vyše 17 000 hlasujúcich rozhodlo, že sa zrekonštruuje renesančná zvonica vo Vrbove, na ktorej ...
Dovtedy väčšina Slovenska ani netušila, že malá dedinka v kežmarskom okrese sa hrdí jedinečnou renesančnou zvonicou. Všetko zmenila pohotovosť obecného úradu a nápady miestneho správcu farnosti.

Rekonštrukcie v regiónoch vyvolávajú aj zaujímavý spoločenský efekt. Verejnosť sa môže zaangažovať do výberu víťazného objektu formou internetového hlasovania, čo mnohých motivuje k tomu, aby boli vnímavejší k miestnym (neraz prehliadaným) pamiatkam alebo sa prosto zmobilizovali v počítačovej zručnosti.
Hlasovanie za vrbovskú zvonicu nečakane rozvírilo obecný život – napríklad správca farnosti Mgr. Ing. Andrej Legutký pomohol miestnym seniorom zapojiť sa tým, že ich uviedol do základov internetu. Pán farár v čase hlasovania príhodne zorganizoval aj obecný stolnotenisový turnaj pre deti a mládež, aby počas neho tiež pomohli starším spoluobčanom zorientovať sa v tom, ako funguje hlasovanie na internete.
„Mojím najkrajším prekvapením bolo, ako Vrbovčania \"prevetrali\" svoje mailové adresáre a každému trpezlivo vysvetľovali, že to nie je hoax. Deti namiesto hier na počítači šírili prosbu o hlasovanie v prospech našej zvonice a hlasmi pomohli aj skauti a skautky. A vznikli mnohé kreatívne nápady, napríklad bilboard na kostolnej veži pripomínajúci pocestným, aby nám dali svoj hlas. Aj za to som vďačný Nadácii VÚB, že sa rozhodla pre formu hlasovania na internete. Ľudia majú oprávnený pocit, že obnova kultúrneho dedičstva sa aj ich zásluhou zrealizovala práve vo Vrbove, \" povedal správca farnosti Andrej Legutký.

Správa o vrbovskej zvonici sa niesla ako čerstvý vietor – a to doslova.

K jednej z aktivít, ako upozorniť na potrebu zabojovať za miestnu pamiatku, pán farár využil aj rogalo s transparentom „Zachráňte zvonicu“.

Na výlet k jedinečnej zvonici
Podtatranská obec Vrbov sa až do polovice 19. storočia zaraďovala do skupiny spišských miest a dokonca bola medzi trinástimi mestami, ktoré dal Žigmund Luxemburský v roku 1412 do poľského zálohu na dlhých 360 rokov. Charakter mestečka si centrum Vrbova zachovalo dodnes. Zomknutej zástavbe niekdajších meštianskych a remeselníckych domov okolo námestia dominuje vysoká veža pôvodne románskeho opevneného kostola sv. Serváca. Pri vstupe do areálu vznikla ešte v gotickom štýle samostatná hranolovitá zvonica. Na jej stredoveký pôvod poukazuje jednoduchý vstupný portál s lomeným oblúkom.
Kamenná zvonica s gotickým jadrom bola v roku 1644 renesančne prestavaná. V srdci atiky sa ukrývajú tri zvony, najstarší pochádza zo 14. storočia. Ich zvonenie prepúšťajú dvoj- a trojdielne okná s polkruhovým záklenkom.

Aj keď stav zvonice bol donedávna takmer havarijný, jej zvony stále zvolávali ľudí na bohoslužby, oznamovali úmrtia a odprevádzali zosnulých na poslednej ceste, upozorňovali na blížiace sa nebezpečenstvo a pohromy, najmä požiare, alebo oznamovali príchod významných osobností.
Vo vnútri zvonice na poschodí sa nachádza drevená zvonová stolica, ktorá nesie tri zvony. Najstarší pochádza zo 14. storočia a uliali ho v najvýznamnejšej gotickej zvonolejárskej dielni v Spišskej Novej Vsi. Rovnakého pôvodu je aj veľký zvon z roku 1515. Tretí zvon uliali v roku 1653 v Prešove. Malý zvon, ktorý sem v roku 1922 priniesli z Ľubických kúpeľov, sa nepoužíva.

Zvonicu opravovali už v roku 1726 a neskôr aj v roku 1971, kedy bola reštaurovaná výzdoba fasády. Napriek tomu sa po 40 rokoch veľmi naliehavo prejavilo pôsobenie vonkajších vplyvov. Zvlhnutá omietka opadávala a výzdoba fasád sa úplne strácala.
Vďaka Nadácii VÚB môže pôvabná architektúra zvonice i v ďalšom tisícročí zdobiť historické centrum Vrbova.
Nadácia VÚB sa zameriava na záchranu národných kultúrnych pamiatok v rámci programu Poklady môjho srdca. Každý rok vyhlasuje súťaž s verejným hlasovaním o obnovu národných kultúrnych pamiatok, ktoré by sa v celoeurópskom význame pravdepodobne nedostali medzi priority na získanie finančnej podpory na rekonštrukciu ako iné svetové unikáty, ale na Slovensku sú dôležitými pripomienkami našej minulosti. Minulý rok verejnosť hlasovala počas celého mesiaca november a najviac hlasov (17 433) získala zvonica v dedinke Vrbov. Nadácia VÚB podporila jej rekonštrukciu sumou 67 000 eur.
Ako jediná zo zvoníc sa o finančný príspevok v Nadácii VÚB uchádzala projektom, ktorý uvádzal aj spolufinancovanie zo strany obce (vo výške 16 000 eur).

Viac informácií o Nadácii VÚB a programe Poklady môjho srdca nájdete na stránke www.nadaciavub.sk.

Nadácia VÚB pôsobí od roku 2004 ako nezisková organizácia založená VÚB bankou. Jej účelom je podporiť rozvíjanie duchovných hodnôt, vzdelávania, zachovania kultúrneho dedičstva, ochrany ľudských práv a iných humanitných cieľov, a podpora ochrany a tvorby životného prostredia. Angažuje sa v oblastiach vzdelávania, umenia, charity a športu.

Alena Walterová
Hovorkyňa a vedúca tlačového oddelenia
 

Vyberte región